Få hvide tænder med tandblegning

Hvide tænder med tandblegning

Tandblegning giver hvide tænder

Tandblegning, også kaldet dentalblegning, er en temmelig populær procedure i tandplejen, især i den kosmetiske tandpleje.

Et barns mælketænder er normalt hvidere end de blivende tænder. Som man bliver ældre, vil ens tænder ofte blive mørkere, da deres emalje og mineralske struktur forandres. Tænder bliver også misfarvede af pigmenter fra tobak, fødevarer, og bakterier, bakterier, som også kan give dårlig ånde. Brugen af visse antibiotika som tetracyclin kan også resultere i, at tænderne bliver farvede, eller at glansen fra emaljen reduceres.

Mange fysiske og kemiske stoffer bruges typisk til at blege tænderne. Selv tandpastaer indeholder bittesmå partikler af aluminiumoxid, siliciumdioxid, calciumfosfat eller kalciumkarbonat, der fjerner madpletter. Men disse tandblegningstandpastaer ændrer ikke den reelle farve tænder, ligesom blegemidler gør.

Det er den største ingrediens peroxid i tandblegningsprodukter, der bleger tandemaljen farve. Produkter, der fås i håndkøb, indeholder typisk carbamidperoxid i koncentrationer, der spænder fra 10% til 44%. 15% er den anbefalede styrke, hvilket svarer til en ca. 3% til 10% brintoveriltekoncentration. Disse blegemidler kan anvendes på tænderne og er normalt indlejret i en stribe af plastik, man holder op mod tænderne, eller i form af en gele i en bakke. Da styrken generelt er lav for at undgå giftige effekter, vil processen tage flere uger.

Der er flere metoder vedtaget til at blege tænderne på: naturlig blegning, laserblegning, og blegningsgeleer, kuglepenne eller strimler.

Laser eller superblegning indebærer brugen af lysenergi til at fremskynde processen hos en tandlæge.

Blegningens effekt kan vare mange måneder, men det afhænger også af patientens livsstil. Ved at ryge og drikke mørke væsker som rødvin, te og kaffe kan mindske blegningsprocessen.

Tænder kan blive misfarvede indefra og ud af intern farvning af tanden. Hvis tandblegning ikke er effektivt på meget snavsede eller tetracyklin-beskadigede tænder, er der flere andre måder at tage sig af dette på.

 • Intern blegning indebærer at bore et hul i pulparummet i en rodbehandlet tand og anbringe peroxid gel i den.
 • Limning er en anden behandling til at skjule misfarvninger, hvor et tyndt lag komposit er anvendt på tænder, hvorefter de ordnes med et blåt lys.
 • Anvendelse af en finer kan også dække misfarvede tænder.

Bivirkninger ved tandblegning

 • Kemiske forbrændinger. hvis en for høj koncentration af gel kommer i kontakt med væv, kan man også misfarve eller blege hinder.
 • Tandfølsomhed
 • Overblegning eller overhvide tænder.
 • Tilbageslagseffekt, hvor tænderne mister deres hvidhed, især i sammenhæng med en intensiv behandling, der leverer en stor effekt over en meget kort periode, for eksempel en time.

Den Amerikanske Dentist Association (ADA) nævner forskellige muligheder for tandblegning:

 • På kontor-blegning der udføres af en kvalificeret tandlæge.
 • I hjemmet-blegning der gøres derhjemme af patienten selv.
 • Håndkøbsblegning, også anvendt af patienten selv.
 • Ikke-dental blegning, som udbydes af saloner, kurbade, indkøbscentre, kiosker osv.

Hjemmetandblegningsprodukter omfatter tandpasta, skylninger, tyggegummi og geler.

ADA godkender ikke nogen specifikke produkter, men anbefaler, at kunderne ser efter ADA “Seal of Accceptance” produkter for at sikre sig, at det opfylder ADA’s standarder for effektivitet og sikkerhed. ADA anbefaler også, at du foretager en tandhelbredsundersøgelse, inden du påbegynder en tandblegning.

Der er mange tandblegningsmetoder og produkter på markedet, og det resultater i, at brugen kan variere fra meget. Der er en farvetoneguide til at måle tandfarve og Vitapan Classic Shade Guide med 16 nuancer er den mest populære.

Farvetoneguiden kan fastslå effekten af blegningsprocessen, der kan variere overalt fra to til syv nuancer. Det er interessant at bemærke, at et tandblegningsmiddel, der arbejder for at genmineralisere tænderne, stadig er i forsknings- og udviklingsfasen.

Dette indlæg blev udgivet i Personlig hygiejne og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.